Ai multe jucării acasă şi te bucuri când te joci cu ele? Cum ar fi dacă ai putea să faci singur o jucărie cum vrei tu? Cu siguranţă ai fi foarte mândru de ea.

Uite cum facem: tu vii cu ideea și împreună o vom face să devină realitate.

Știai că există imprimante care produc obiecte? Vei folosi şi tu o astfel de imprimantă pentru a-ți realiza propria jucărie.

Dacă nu mai ai răbdare și vrei să te înscrii chiar acum la un astfel de cerc, apasă pe butonul următor pentru a vedea rapid ce posibilități sunt!

Vreau să fac o jucărie!

Sau, dacă vrei să afli mai multe şi îndeosebi dacă eşti părinte...

Citeşte în continuare detalii despre acest cerc.

imprimantă 3D de jucărie

Cercul Să facem o jucărie! (Jucăria mea) a fost conceput pentru a-i învăţa pe copii cum pot deveni creatorii propriilor jucării.

Cercul urmărește:

  • Dezvoltarea imaginației și creativității
  • Încurajarea spiritului de lucru în echipă
  • Formarea și/sau dezvoltarea aptitudinilor de a exprima și susține o părere proprie, precum și de a asculta și respecta părerile altora
  • Dobândirea unor cunoștințe de lucru cu calculatorul prin programe interesante de modelare în spațiul virtual
  • Deprinderea unor abilităţi de realizare a obiectelor mai complexe, prin operații simple de asamblare a unei jucării din părți componente
  • Descoperirea unui mod deosebit prin care pot fi realizate obiectele care ne înconjoară, imprimarea 3D

Totul desfăşurat într-o atmosferă veselă, astfel încât să pară doar o joacă. Una destul de... serioasă, totuși :)

Şi bineînţeles că fiecare participant va obţine la sfârşit un exemplar al jucăriei pe care a creat-o!

 

Vreau să ştiu cine participă!

imagine simbolică obiective

La acest cerc pot participa copii cu vârsta de 8 ani și peste.

Desigur, nu este exclusă nici participarea copiilor mai mici, dar nu este recomandată participarea celor care nu au fost cuprinşi încă într-o activitate școlară. După cum nu este exclusă nici participarea celor mai mari, deși pentru ei se pregătesc alte cercuri, şi mai serioase :) Pot participa deopotrivă băieți și fete - jucăriile nu fac discriminări de niciun fel :)

Cercul este îndrumat de Daniel Constantin, un copil mare, pasionat încă de când era mic de șurubăreli și meștereli. Cu o bogată experiență profesională și managerială şi un portofoliu considerabil de proiecte puse în slujba telecomunicaţiilor din România, a păşit de mai bine de un an pe drumul unor noi tehnologii incitante. Descoperirile au fost uluitoare, atât pentru inginer, cât și pentru copilul din el. Și ce putea fi mai frumos decât ca bucuria pe care a simțit-o să o împărtășească şi altora, mari și mici? Astfel vom afla cum, în ziua de azi, copiii își pot crea propriile jucării!

 

Vreau să ştiu cum se desfăşoară!

imagine simbolică participanţi

Vom începe evident prin a ne prezenta, cine suntem şi cam ce ne place să facem. Deoarece vom lucra împreună, este important să ne cunoaştem cât mai bine. Probabil că până la urmă vom fi chiar prieteni.

Apoi vom trece la treabă. În funcţie de numărul de participanţi, ne vom împărţi în echipe, o echipă fiind compusă din 3-4 participanţi.

Fiecare echipă va alege jucăria pe care vrea să o construiască. Nu este o treabă atât de simplă pe cât pare. Membrii echipei vor trebui să-şi prezinte ideile şi să le susţină, poate chiar să le negocieze :) În această fază, se vor face schiţe, vor fi schimbate păreri, se vor aduce amendamente, ce mai, lucru serios. Evident, îndumătorul va fi atent să nu se încingă atmosfera şi va ajuta echipele să ajungă la o înţelegere. E posibil ca pentru aceasta să fie necesare chiar nişte schimbări în echipe :)

Din momentul în care a fost aleasă jucăria, realizarea ei devine tema de lucru şi echipa se poate apuca de proiectare. Ca orice idee încă neclară în amănunt, ea va trebui aşternută pe hârtie prin desene care să reprezinte cât mai bine ceea ce urmează să se realizeze. Acum se va stabili, de exemplu, câte roţi va avea automobilul viitorului, dacă viitorul robot va avea picioare sau va merge pe şenile sau dacă în casa păpuşilor vor fi scaune sau taburete. Chestii d-astea de copii :)

În mod normal, cele de până acum ar trebui să se desfăşoare în prima sesiune a cercului. Dacă spiritele se vor încinge, vom lua o pauză şi vom continua în sesiunea următoare.

După ce proiectul a fost schiţat cât mai bine pe hârtie, ne vom pregăti pentru trecerea lui pe calculator. Mai întâi şi mai întâi, participanţii vor face cunoştinţă cu ajutoarele lor de nădejde: calculatoarele şi programele dedicate. După aceea, îndrumătorul le va arăta cum se pot crea diverse forme virtuale şi cum se pot combina acestea pentru a face obiecte mai complexe. Apoi, participanţi vor trece la antrenament şi vor exersa singuri tehnicile şi metodele prezentate. Cu asta ne vom ocupa în cea de-a doua sesiune, până la sfârşitul ei fiecare participant având posibilitatea de "a-şi face mâna" cu modelarea 3D.

Cu proaspăt dobânditele cunoştinţe şi aptitudini, şi cu forţe noi la începutul celei de-a treia sesiuni, participanţi vor începe să creeze pe calculator modelul jucăriei lor. Asta este partea cea mai serioasă pentru că, pe cât de bine vor realiza proiectul, pe atât de bine va ieşi la final jucăria visată. Pentru partea de proiectare pe calculator sunt alocate două sesiuni, dar este posibil să continuăm şi în sesiunea următoare. Pentru ca nu putem să construim jucăria, până când nu avem proiectul gata pe calculator. S-ar putea ca aici să intervină puţin şi "bagheta magică" a îndrumătorului ;)

În cea de-a cincea sesiune vom trece la fapte de... producţie. Adică vom începe să realizăm jucăria sau părţile ei componente prin imprimare 3D. Ceea ce le va oferi participanţilor şansa de a afla lucruri foarte interesante despre acest mod destul de nou şi din ce în ce mai accesibil de a produce obiecte după placul fiecăruia dintre noi. În timp ce vom afla cum merge o imprimantă 3D, o vom şi pune la treabă, adică să înceapă să facă jucării! În această sesiune şi următoarea, fiecare echipă va avea realizată jucăria proiectată.

Asta pentru că în ultima zi, noi vom recapitula tot ce am aflat şi învăţat şi apoi vom da un... examen. Sigur că da, nu se poate diplomă fără un examen cât de mic. Şi bineînţeles că fiecare participant va primi o diplomă pe măsură.

 

Am aflat deci că acest cerc se desfăşoară pe parcursul a şapte sesiuni, în şapte zile diferite şi că în acest timp toată lumea va colabora şi va lucra împreună pentru a realiza jucării pornind de la propriile idei, parcurgând întregul drum de la schiţă, la proiectare pe calculator şi producere prin imprimare 3D.

Dacă ne aducem aminte că participanţii sunt copii peste 8 ani, sună destul de îndrăzneţ, nu-i aşa?

 

Sunt ceva recomandări?

Copii desenând

Copii proiectând pe tabletă

Copii la imprimantă 3D

Deoarece este vorba despre... jucării, nu sunt recomandări deosebite de făcut, nici copiilor, nici părinţilor!

Pot participa copii oricât de mari :) şi aproape oricât de mici, dar nici prea mici, vârsta minimă recomandată fiind de 8 ani.

Dacă ţinem totuşi cont că acest cerc este destul de complex şi se desfăşoară într-un timp destul de scurt, vă recomandăm să vă înarmaţi cu răbdare şi înţelegere. Este foarte posibil ca participanţii să fie atât de prinşi de proiectele lor încât să nu prea aibă răbdare când vine vorba de altceva :)

Mai în glumă, mai în serios, având în vedere şi existenţa unor "teme pentru acasă" (sau "activităţi independente" cum se numesc ele mai pompos), cercul poate fi destul de solicitant, mai ales dacă se desfăşoară concentrat, în cadrul unor programe de vacanţă.

Pentru activităţile independente, ar fi minunat dacă fiecare participant ar avea acasă acces la un calculator personal (sau latop sau chiar tabletă) şi, bineînţeles, la Internet. Dacă nu, nu-i chiar o tragedie. Găsim noi ceva de făcut ;)

Prin urmare, părinţi şi copii, aveţi grijă să fiţi în formă!

 

Vreau să ştiu ce e necesar!

imagine simbolică recomandări

Acest cerc se desfăşoară exclusiv în şcoli care pot asigura toate resursele necesare pentru buna desfăşurare a lui. Acestea includ, dar fără a se limita la:

  • spaţiu de mărime adecvată, dotat cu mese şi scaune
  • rechizite pentru lucrul individual sau colectiv
  • calculatoare personale sau laptopuri, având instalate programele necesare (cel puţin un calculator pentru fiecare echipă)
  • acces la Internet

Toate costurile cu aceste resurse sunt incluse în tariful de participare la acest cerc. Acesta poate varia în funcţie de şcoala care îl găzduieşte (mai multe detalii puteţi afla din secţiunea "Program").

Participanţi vor trebui să îşi asigure din resurse proprii doar transportul până la locul de desfăşurare.

 

Vreau să ştiu despre activităţile de acasă!

imagine simbolică resurse

Vrem ca experienţa pe care o are fiecare participant să fie cât mai intensă. De aceea ne vom strădui să îl ţinem cât mai "conectat" la preocupările specifice acestui cerc, chiar şi în afara timpului petrecut în sesiunile propriu-zise.

Acest lucru îl vom face prin "teme de casă" care vor consolida cunoştinţele şi abilităţile dobândite în cadrul cercului, pe de-o parte, iar pe de altă parte le vor completa atunci când volumul de joacă şi/sau muncă :) nu va permite ca acestea să fie finalizate pe parcursul sesiunilor.

Vor fi activităţi de desenare a unor idei, de dorit ceva lucru pe calculator şi, bineînţeles, multe, multe întrebări!

Nu vă speriaţi! Orice ar fi, vom găsi răspuns la toate, fără să ţinem picioarele într-un lighean cu apă rece şi fără nopţi nedormite :)

 

Vreau să ştiu cum se finalizează!

imagine simbolică activităţi

Ei bine, cea mai bună dovadă a finalizării cu succes a cercului va fi, nimic altceva, decât jucăria visată! Fiecare participant va putea pleca cu ea acasă. În cazul în care nu vom reuşi să realizăm toate jucăriile până la terminarea cercului, ne vom îngriji ca fiecare participant să intre în cel mai scurt timp cu putinţă în posesia lor.

Aşa cum oamenii mari ştiu bine, contează şi... hârtiile! De aceea, fiecare participant va primi o diplomă care va atesta cunoştinţele şi aptitudinile dobândite sau perfecţionate pe parcursul cercului. Încă nu ne-am hotărât ce titulatură vor primi. Îi vom lăsa pe participanţi să decidă ;)

Dar pentru asta vom da un mic examen în ultima zi!

 

Unde şi când se defăşoară?

imagine simbolică diplomă

Începând cu 15 septembrie 2014, acest cerc se desfășoară în cadrul programului de la clubul SmartFunEdu. Durata unui cerc este de 7 săptămâni, câte o sesiune de 2 ore în fiecare săptămână.
Înscrierea se face direct la clubul SmartFanEdu, unde vei afla de asemenea preţul şi alte aspecte organizatorice.

imagine simbolică program