Construirea unei imprimante 3D este destul de laborioasă, necesitând un număr mare de operații elementare de asamblare a componentelor.
Pentru a facilita acest proces, l-am împărțit în două faze:

  • Asamblarea preliminară, prin care sunt realizate asambluri funcționale și subansambluri de componente;
  • Asamblarea finală, prin care ceea ce am obținut în faza anterioară este utilizat pentru a construi imprimanta 3D în forma sa finală.

Pentru proiectul nostru, ai la dispoziție deja rezultatul primei faze sub forma kitului de asamblare.
Ai găsit în cutie toate ansamblurile și subansamblurile, pe care le-ai identificat deja, iar acum ești gata să treci direct la faza a doua a asamblării finale.

Succes!

imprimanta 3D Huxy 5

Vei începe construcția imprimantei cu asamblarea tuturor părților care alcătuiesc cadrul de bază (inclusiv axa Y care este deja montată pe ansamblul cadrului de bază de jos).

Trebuie să ai la îndemână:

  • Ansamblul cadrului de bază de jos (inclusiv axa Y)
  • Ansamblul cadrului de bază de sus
  • Tijele de articulare a cadrului (4 bucăți)

Spor la treabă!

asamblare cadru 0

asamblare cadru 1

Desfă toate cele 8 piulițe de blocare de la capetele tijelor de articulare.

asamblare cadru 2

Introdu câte un capăt al fiecărei tije de articulare prin gaura câte unei articulații inferioare din cadrul de bază de jos.

asamblare cadru 3

Încetișor și cu grijă, introdu pe rând, din aproape în aproape, fiecare din capetele rămase libere ale tijelor de articulare, prin câte una din găurile articulațiilor superioare din ansamblul cadrului de bază de sus.

asamblare cadru 4a

Înșurubează, una câte una, piulițele de blocare la capetele de sus ale tijelor de articulare, astfel încât să rămână vizibilă aproximativ o spiră din filetul tijei.

asamblare cadru 4b

Strânge pe rând cele 4 piulițe de fixare aflate sub articulațiile superioare. Strângerea piulițelor trebuie să fie fermă, dar nu excesivă, pentru a evita deteriorarea pieselor de plastic.

asamblare cadru 5a>
</p>
<p class= Înșurubează, una câte una, piulițele de blocare la capetele de jos ale tijelor de articulare, astfel încât distanța între o articulație inferioară și cea superioară unite de aceeași tijă să fie de 207 mm. Folosește o riglă sau un etalon de măsurare.

asamblare cadru 5b

Strânge pe rând fiecare din cele 4 piulițe de fixare de deasupra articulațiilor inferioare, astfel încât distanța între o articulație inferioară și cea superioară unite de aceeași tijă să fie de 207 mm. Folosește o riglă sau un etalon de măsurare.

Verifică stabilitatea cadrului de bază pe masa de lucru. Nu trebuie să "joace" pe masă între două articulații inferioare opuse. Dacă se întâmplă acest lucru și jocul este mic, îl poți corecta prin tensionarea ușoară a cadrului. Dacă jocul este mare, este necesară verificarea corectitudinii asamblării tijelor de articulare.

Acum cadrul de bază este gata.

Felicitări! Ai încheiat prima etapă, dar cea mai importantă, în construirea imprimantei 3D!

asamblare cadru 6a

În această etapă vei monta componentele suplimentare ale cadrului: tijele de susținere orizontală și verticală (ale suportului pentru rola cu filament) și...

asamblare cadru 7a

... tija transversală de jos, care asigură poziționarea și fixarea axelor X și Z.

asamblare cadru 6b

Mai întâi, depărtează și poziționează cele 2 perechi de piulițe de bloacre și fixare de la capetele tijelor de susținere orizontală și introdu prin apăsare tijele în "urechile" clemelor de susținere orizontală montate pe cadul de bază de sus. Ajustează tijele de fixare și piulițele de blocare de la capătul lor, astfel încât să nu rămână vizibilă nicio spiră din filetul tijelor, în afara piulițelor, iar piulițele să fie lipite de cleme. Apoi, ajustează și celelalte două piulițe de blocare, până se află ân contact cu celelalte cleme de susținere. În final, stânge ferm piulițele de fixare.

asamblare cadru 6c

Pentru a monta cadrul auxiliar din spate, pe care se găsește ventilatorul de răcire, depărtează cele 2 perechi de piulițe care se mai află pe barele de susținere orizontală, precum și cele două perechi de piulițe de la capetele tijelor de susținere verticală, astfel încât primele să permită introducerea tijelor orizontale în "urechile" clemelor de susținere verticală de sus, iar cele din urmă să permită introducerea capetelor tijelor verticale în "urechile" clemelor de susținere verticală de jos (care sunt deja montate pe cadrul de bază). Este necesară puțină îndemânare pentru a poziționa corect componentele, astfel încât tijele de susținere orizontale și verticale să formeze unghiuri drepte. Apoi, poziționează piulițele de blocare lipite de cleme și strânge ferm piulițele de fixare.

asamblare cadru 7b

Desfă de la ambele capete ale tijei transversale piulițele de fixare și câte o piuliță de blocare (câte una va rămâne pe tijă) și scoate cele 4 cleme de fixare. Apoi, montează două cleme pe barele de articulare a cadrului de bază de jos, aproximativ la jumătatea distanței dintre articulațiile inferioare.

asamblare cadru 7c

Introdu un capăt al tijei de fixare în găurile uneia din clemele de fixare deja montate, apoi culisează tija pentru a o putea introduce în găurile celeilalte cleme, după care poziționează tija simetric în raport cu cadrul de bază de jos. Pentru această operați va fi nevoie să ajustezi poziția piulițelor de blocare pe tija transversală, astfel încât acestea să permită inițial culisarea tijei și, în final, poziționarea corectă a acesteia.

asamblare cadru 7d

Pune la loc pe tija transversală piulițele și clemele, la ambele capete, în ordinea corespunzătoare, fără a le strânge. Verifică distanțele de la capetele tijei transversale de jos până la cele de articulare a cadrului de bază, acestea trebuind să fie egale cu o bună aproximație.

Bravo! Cadrul imprimantei 3D este acum gata, împreună cu întreaga axă Y și chiar mai mult de atât!

Această etapă are o importanță deosebită, de exactitatea realizării ei depinzând în mare măsură funcționarea corectă a ansamblului cinematic (axele X, Y și Z împreună) al imprimantei 3D.

Efectuează toate operațiile cu atenție și răbdare!

asamblare axa z 1

Slăbește cu grijă piulițele de blocare de la capetele tijelor transversale de sus pe care sunt montate și șaibele de distanțare. Deoarece piulițele de blocare au tocmai proprietatea de a se "bloca", ele se vor împotrivi operației de deșurubare. Puțin mai multă forță aplicată progresiv, nu brusc, îți va asigura reușita, fără a deteriora piesele de plastic.
Introdu apoi tijele de culisare ale axei Z în găurile corespunzătoare din suporturile motoarelor axei X și împingele până coboară circa 10 cm. Dacă au tendința de a aluneca singure prin acțiunea propriei greutăți, strângeți ușor piulițele de blocare, atât cât este necesar pentru a împiedica alunecarea.

asamblare axa Z 2

Manevrează ansamblul axei Z, poziționându-l sub cadrul de bază de sus și trecând tijele de culisare a axei Z prin bucșele de plastic aflate în piesele de la capetele axei Z.
Menținând cu o mână ansamblu axei X într-o poziție în care acesta să fie cât mai paralele cu cadrul de bază de sus, se împing pe rând cele două tije de culisare, până când capetele de sus se află în întregime în suporturile motoarelor axei Z.

asamblare axa z 3

Pentru a evita alunecarea ansamblului axei X pe tijele de culisare ale axei Z, este suficient să "strici" puțin paralelismul tijelor. În acest mod, poți introduce la capătul inferior al tijei de culisare din stânga (imprimantei) subansamblul limitatorului axei Z. Desigur, va trebui să ridici puțin tija din poziția în care ai adus-o anterior, apoi să o cobori la loc.

asamblare axa Z 4

Capetele de jos ale tijelor de culisare trebuie să pătrundă în clemele de fixare aflate la capetele barei transversale de jos.
Apoi, strânge ferm, dar cu grijă, piulițele de blocare de pe cadrul de bază de sus, astfel încât tijele de culisare ale axei Z să-și păstreze poziția.

asamblare axa z 5

Înainte de a trece mai departe, strânge piulițele de fixare și cele de blocare de pe bara transversală de jos, atât cât să vină în cotact cu clemele de plastic, fără a se bloca. Trebuie să poți deplasa relativ ușor atât bara transversală în lungul tijelor de articulare ale cadrului de bază de jos, cât și perpendicular pe acestea.
Procedând cu atenție și răbdare, verifică perpendicularitatea celor 3 axe, ajustând poziția celor 4 cleme de fixare de pe bara transversală. Nu te grăbi și reia operațiile până te convingi că ambele bare de culisare ale axei Z sunt perpendiculare pe planul orizontal determinat de tijele de culisare ale axei Y.

Fii mai mult decât meticulos! Este operația cea mai importantă pentru a asigura cu exactitate forma dorită a obiectelor pe care imprimanta le va realiza.

asamblare axa Z 6

Înșurubează, de jos în sus, tijele de antrenare ale axei Z în piulițele conducătoare încorporate în piesele de plastic de la capetele axei X. Continuă să înșurubezi (vei avea ceva de lucru :) până când capătul de sus al tijelor de antrenare pătrunde în tubul de racordare care se află deja montat pe axele motoarelor axei Z. Între capetele de sus al axelor motoarelor și capetele de sus ale tijelor de antrenare trebuie să rămână un spațiu de circa 1 mm.
Strânge apoi șuruburile clemelor de fixare amplasate în partea de jos a tuburilor de racordare, astfel încât tijele de antrenare să fie bine fixate.

Fii atent! Operația necesită deopotrivă forță și îndemânare și prezintă risc de rănire!

asamblare axa z 7

asamblare axa Z 8

Excelent! Poate nu îți vine să crezi, dar ai terminat de asamblat sistemul cartezian de mișcare a imprimantei 3D!

Asamblarea axei E presupune montarea pe cadrul imprimantei 3D a celor 3 subansambluri care o compun:

  • Extrudorul
  • Alimentatorul cu filament
  • Suportul rolei cu filament

huxy extrudor

Montarea extudorului

huxy extrudor

Ansamblul extrudorului, gata pregătit pentru montarea pe imprimantă

asamblare extrudor 1

Desfă cele două șuruburi de prindere de pe blocul de răcire al extrudorului. Atenție la micile bucșe de teflon și arcurile care vor încerca să "evadeze" în cele mai nebănuite locuri :)
Montează-le apoi pe capacul culisei axei X, în găurile special prevăzute. Cu puțin noroc, bucșele de teflon și arcurile poziționate sub consola culisei vor rămâne pe șurub, dar pot să cadă foarte ușor.

asamblare extrudor 2

Potrivește subansamblul extrudorului în dreptul capacului culisei și strânge șuruburile până la limită, apoii slăbește-le circa o rotație.
Verifică paralelismul între muchiile orizontale de sus ale radiatorului sau ventilatorului și cele ale culisei axei Z și strânge sau slăbește un șurub sau altul pentru a ajusta poziția relativă a acestor componente.

asamblare extrudor 3

Ai terminat montarea extruderului. Simplu, nu-i așa?

Montarea alimentatorului cu filament

huxy alimentator cu filament

Subansamblul alimentatorului cu filament

asamblare alimentator 1

Depărtează cele 4 piulițe de fixare și șaibele aferente de pe barele transversale de sus, la circa 1 cm între ele și aproximativ la jumătatea distanței între articulațiile superioare.

asamblare alimentator 2

Introdu capătul de fixare al corpului alimentatorului cu filament printre barele transversale de sus și rotește-l, astfel încât barele transversale să pătrundă în fantele de reglare prevăzute în corpul alimentatorului.
Strânge apoi piulițele de fixare astfel încât alimentatorul cu filament să fie înclinat în jos spre fața imprimantei.

asamblare alimentator 3

Îndepărtează clema de fixare a tubului flexibil, introdu capul de racordare în orificiul din corpul alimentatorului cu filament și apoi asigură-l prin reintroducerea clemei de fixare în locașul ei.

Montarea suportului rolei cu filament

huxy suport rolă cu filament

Subansamblul rolei cu filament

asamblare suport rolă cu filament

Depărtează la circa 2 cm piulițele fluture și cele de fixare de la ambele capete ale tijei suportului rolei cu filament, apoi introdu capetele tijei în clemele orizontale de prindere de pe tijele orizontale de susținere.
Ajustează piulițele de fixare până vin în contact cu clemele de plastic, apoi strânge piulițele fluture pentru a fixa suportul rolei cu filament. Această operație și inversa ei o vei repeta ori de câte ori vei schimba rola cu filament.

Minunat! Acum toate cele 4 axe sunt gata! (Oare de ce nu se numește imprimantă 4D?!)

Mai e puțin. Greul a trecut.

A mai rămas să montezi dispozitivul electronic de control cu microprocesor și să conectezi toate cablurile acolo unde trebuie.

asamblare control 1

Depărtează la circa 2 cm piulițele de blocare și cele de fixare de pe bara de susținere verticală din stânga (imprimantei), aflate deasupra și sub brațului de fixare a ventialtorului.
Ajustează distanța între grupul de piulițe de sus și cel de jos, astfel încât între ele să poată pătrunde clemele fixate pe cutia dispozitivului electronic de control.

asamblare control 2

Introdu clemele de pe cutia dispozitivului de control pe bara de susținere verticală și strânge pe rând piulițele de blocare și de fixare pentru a monta cutia pe bară.
Cutia trebuie montată cu butoanele întrerupătoarelor și prizele de alimentare și conectare spre spatele imprimantei.

asamblare control 3

Desfă cele 4 șuruburi de fixare a capucului cutiei și eliberează capacul, permițând accesul pentru conectarea tuturor circuitelor electrice ale cablajului.

asamblare control 4

Conectează toate conductoarele conform schemei.

Nu fii deocamdată preocupat de cum o să arate! COncentrează-te să realizezi corect toate conexiunile electrice!

schema electrica

Schema de realizare a conexiunilor electrice

asamblare control 5

Fixează conductoarele circuitelor pe tije cu ajutorul clemelor dedicate.
Așează cu grijă, rând pe rând, conductoarele prea lungi în spațiul liber al cutiei dispozitivului electronic de control. S-ar putea să ți se pară că ai prea puține mâini :) Puțină bandă adezivă poate face minuni ;)

asamblare control 6

Montează la loc capacul cutiei și strânge cele 4 șuruburi de fixare.

Uraaa! Ai terminat construirea imprimantei!

Ah, nu uita: dacă vrei să muți imprimanta de colo-colo, ai face bine să montezi și mânerul de transport. Îl găsești în cutie și cu siguranță vei descoperi singur unde și cum să-l montezi ;)