imagine simbolică verificare

Foarte probabil că ai lucrat cu multă atenție și ai făcut toate operațiile corect. Totuși, pentru a evita orice surprize, nu strică deloc să parcurgi următoarea listă de verificări:

Sunt toate elementele bine fixate?
Verifică strângerile cu șuruburi și piulițe.
Este planul de susținere al imprimantei 3D... plan?
Verifică dacă imprimanta stă pe masă fără să "joace" pe două din picioarele diagonal opuse.
Dacă ai dubii că masa ar fi plană, verifică pe altă suprafață în care ai încredere.
Sunt toate axele bine aliniate?
Verifică dacă barele netede pe care se efectuează culisarea fiecărei axe sunt paralele între ele
Verifică dacă barele pe care de culisare ale axei Z sunt perpendiculare pe planul determinat de barele de culisare ale axei Y

Dacă oricare din condițiile de mai sus nu este îndeplinită, trebuie să efectuezi unele corecții. Probabil că ceva s-a întâmplat în etapele de asamblare și e nevoie să fie reluate parțial unele operații. Nu e nevoie să desfaci tot ce ai făcut, ci cel mai probabil doar să slăbești unele piulițe și să ajustezi poziția în care ele fixează componentele.

În timpul construirii imprimantei 3D ai lucrat cu mare atenție și ai făcut toate verificările pentru a te asigura că imprimanta ta 3D va ieși ca lumea.

Înainte de a o porni, va trebui totuși să mai efectuezi cu aceeași atenție și răbdare încă trei operații importante. Vei face ormătoarele operații de reglare și verificare a funcționării:

Întinderea curelei axei X
Pentru a o putea monta corespunzător, axa X a avut cureaua lăsată un pic mai "liberă". Acum, va trebui să o întinzi, astfel încât să... zbârnâie ca o coardă groasă de chitară.
Dacă nu asta nu îți sună cunoscut, ascultă sunetul scos de cureaua axei Y, atunci când masa de imprimare se găsește în partea din spate a imprimantei 3D.
Alinierea axei X pe Z
Axa X se deplasează pe verticală în lungul axei Z. Din construcție și verificările anterioare, te-ai asigurat că masa de imprimare se mișcă într-un plan determinat de cele două tije de culisare ale axei Y. Acum trebuie să te asiguri că axa (de mișcare) X este întotdeauna paralelă cu acest plan.
Măsoară distanțele între tija de culisare de jos a axei X și fiecare din tijele de culisare ale axei Y și ajustează poziția rotind butoanele roșii din partea de sus a motoarelor axei Z, astfel încât cele 2 distanțe să fie egale. Folosește un corp etalon, cel mai bine un paralelipiped, dar merge orice prismă, pe care să-l introduci între tije, astfel încât fețele lui superioară și inferioară să fie în contact cu tijele, fără strângere, dar și fără joc.
Alinierea mesei de imprimare
Știi deja că masa de imprimare se deplasează în lungul axei Y, într-un plan bine definit. Trebuie acum să te asiguri că suprafața superioară a masei de imprimare însăși este paralelă cu acest plan și că, atunci când axa X este "la zero" (în origine), vârful de imprimare se află foarte aproape, atât de aproape cât trebuie :) față de masa de imprimare
Pentru aceasta vei deplasa extrudorul și masa de imprimare în anumite poziții și vei ajusta șuruburile de reglare a înălțimii mesei de imprimare.
Verificarea calibrării axelor X și Y
Rolul acestor axe este de a asigura mișcarea relativă a extrudorului într-un plan paralel cu suprafața mesei de imprimare, pe distanțe anume, cu o precizie ridicată.
Acum vei da comenzi imprimantei 3D și vei măsura distanțele de deplasare, pentru a verifica acest lucru.
Verificarea calibrării axei E
Rolul acestei axe este de a asigura extrudarea plasticului topit în cantități corespunzătoare, acest lucru presupunând "împingerea" filamentului de către alimentatorul cu filament pe distanțe anume, cu o precizie ridicată.
Acum vei da comenzi imprimantei 3D și vei măsura distanța de deplasare, pentru a verifica acest lucru.
pictogramă Pronterface

Pentru controlul imprimantei 3D e nevoie de un calculator (fără pretenții deosebite de performanță) pe care să instalezi o aplicație specializată. Poți folosi mai multe programe (aplicații) software disponibile gratuit pe Internet.
Recomandarea mea, pentru modul "curat" și elegant în care este realizată interfața cu utilizatorul și, în consecință, pentru ușurința utilizării este Printrun/Pronterface.
Este momentul să o descarci și să o instalezi. Găsești variante pentru Windows, Mac OS și chiar distribuții de Linux. Alege versiunea cea mai recentă.
Aplicația este aproape portabilă. Doar despachetezi arhiva într-un director, unde vrei și rulezi executabilul. Trebuie să știi însă că unele elemente de configurare vor fi stocate într-un director legat de profilul utilizatorului, diferit de la un sistem de operare la altul.
Ar mai fi de spus că varianta pentru Windows include și programul de "feliere" (sclicer), dar s-ar putea să nu fie versiunea cea mai recentă (și stabilă). Oricum, te vei ocupa de el în etapa următoare :)

Nu e mare lucru de configurat. Programul poate fi folosit imediat ce este instalat.
Vei găsi totuși în meniul Settings, Options o serie de opțiuni pe care le poți modifica. Unele dintre ele se referă la parametri de funcționare a imprimantei 3D, pe care e bine să-i configurezi corect de la început.
Ca să fie mai ușor, descarcă fișierul de configurare printrunconf.ini (este un fișier text care la accesarea legăturii va fi mai degrabă afișat decât salvat direct pe disc, deci va trebui salvat în mod corespunzător) și scrie-l în directorul (pentru Windows):

C:\Users\<numele _tău_de _utilizator>

Este posibil ca unii parametri să nu fi fost salvați corect. Lansează aplicația (pronterface.exe pentru Windows), deschide fereastra de configurare și modifică, dacă este cazul valorile ca cele din imagine.

configurare Pronterface

Pentru a pune imprimanta 3D la treabă, o vei conecta:

  • la calculatorul pe care ai instalat programul de control, printr-un cablu USB; funcțiile Plug&Play ale sistemelor de operare moderne vor avea grijă (în mod normal) să instaleze automat driver-ele necesare, la prima conectare a imprimantei 3D la calculator; în urma instalării acestora, imprimantei îi va fi alocat un port serial virtual, care va rămâne același la oricare altă conectare fizică ulterioară a imprimantei 3D la același calculator; acest port va fi detectat automat în majoritatea cazurilor de Pronterface în vederea realizării legăturii logice și comunicării cu imprimanta 3D;
  • la rețeaua electrică printr-un alimentator extern; acest mod de alimentare face inutile alte măsuri de protecție împotriva unor eventuale accidente de natură electrică; cu toate acestea, e bine să te asiguri că firele alimentatorului sunt în bună stare și conectate corect, la imprimanta 3D, la alimentator (cablul de racordare la rețeaua electrică e detașabil) și, evident, la priza de alimentare cu energie electrică; eviți astfel să dai vina pe imprimantă că nu merge, atunci când ea nu este, de exemplu, "băgată în priză" :)
conectare PC imprimantă 3D

Este bine să știi că partea logică a imprimantei este alimentată din calculator prin conexiunea USB, în timp ce partea "de putere" (motoare, rezistențe de încălzire) de la rețeaua electrică, prin alimentator. Asta îți va permite să te "conectezi" la imprimanta 3D și să verifici funcționarea părții logice, chiar dacă nu o alimentezi și din priză, dar nu vei putea să comanzi nicio mișcare și nici elementele de încălzire, până nu faci și acest lucru.

În mod normal, dacă ai calculatorul conectat la Internet și realizezi conexiunea prin cablu USB între imprimanta Huxy și calculator, ar trebui ca sistemul de operare să detecteze automat tipul interfeței folosite de dispozitivul electronic de control al imprimantei 3D și să instaleze driver-ul corespunzător. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci va trebui să descarci și să instalezi manual driver-ul.

Pentru asta, accesează pagina de descărcare a driver-elor și descarcă driver-ul sistemului de operare utilizat pe calculatorul tău.

De exemplu, pentru sistemele de operare Windows (orice versiune), la 25 mai 2015, ultima versiune disponibilă este 2.12.00 WHQL Certified. Poți accesa legătura către această versiune pentru a o descărca direct, dar e bine să verifici întotdeauna dacă nu există una mai nouă.
Pentru a instala driver-ul, după descărcarea fișierului acesta trebuie executat, dar cu permisiuni de administrator (clic cu butonul dreapta pe fișier și selectează Run As Administrator). Când ai terminat instalarea driver-ului, la conectarea imprimantei prin cablul USB, aceasta va fi recunoscută și i se va aloca un port de comunicație serial virtual (COMnn). Acesta va trebui selectat în Pronerface, înainte de a apăsa butonul Connect.