anasambluri și componente principale Huxy
 1. Cadru
Ansamblul elementelor constructive fixe, care asigură montarea celorlalte ansambluri și componente
 2. Axa Y
Ansamblu motorizat pentru deplasarea mesei de imprimare în plan orizontal (față-spate)
 3. Axa X
Ansamblu motorizat pentru deplasarea extrudorului în plan orizontal (stânga-dreapta)
 4. Axa Z
Ansamblu motorizat pentru deplasarea extrudorului (axei X) în plan vertical
 5. Axa E: Alimentator cu filament
Ansamblu motorizat pentru deplasarea filamentului
 6. Mâner de transport
 7. Motor pas-cu-pas
Componentă de bază pentru funcționarea axelor
 8. Suport pentru rola cu filament
 9. Dispozitiv electronic de control cu microprocesor
10. Ventilator
11. Axa E: Extrudor
12. Masă de imprimare încălzită
axe X Y Z Huxy

Cele 4 axe (X, Y, Z și E) asigură mișcările necesare pentru depunerea cu precizie pe masa de imprimare, strat cu strat, a filamentului topit de extrudor, în vederea realizării unui obiect prin imprimare 3D.

Axele X, Y și Z alcătuiesc un sistem cartezian, fiecare având în sarcină deplasarea pe una din cele trei direcții care permit definirea oricărui punct din spațiu. Originea sistemului cartezian se află practic în colțul din stânga-față al mesei de imprimare, ceea ce permite o identificare rapidă între modelul 3D virtual și obiectul rezultat prin imprimare 3D.Axele X, Y și Z alcătuiesc un sistem cartezian, fiecare având în sarcină deplasarea pe una din cele trei direcții care permit definirea oricărui punct din spațiu. Originea sistemului cartezian se află practic în colțul din stânga-față al mesei de imprimare, ceea ce permite o identificare rapidă între modelul 3D virtual și obiectul rezultat prin imprimare 3D.

Fiecare axă este acționată de un motor pas-cu-pas (cu excepția axei Z care, din motive constructive, necesită două motoare pas-cu-pas). Comanda mișcării de face de către dispozitivul electronic de control cu microprocesor, care traduce instrucțiunile de realizare a obiectului în semnale electrice care pun în funcțiune motoarele pas-cu-pas.

Axa E este destinată alimentării cu filament a extrudorului, astfel încât să se controleze cu mare precizie cantitatea de material care este depusă pe masa de imprimare în vederea realizării obiectului dorit.

suport pentru rola cu filament Huxy

Filamentul este derulat de pe o rolă care poate conține cantități de filament cuprinse între 0,5 kg şi 1 kg.

Rolele cu filament nu au o construcţie standardizată, dar suportul cu care este prevăzută Huxy permite acomodarea unei diversităţi destul de mari de role.

Derularea filamentului se produce uşor, datorită utilizării rulmenţilor, iar schimbarea rolei cu filament este foarte simplă.

alimentator cu filament Huxy

Alimentatorul cu filament este responsabil cu antrenarea filamentului, astfel încât acesta să fie condus de la rolă până la extrudor, iar mişcarea să poată fi controlată cu mare precizie.

Se foloseşte un mecanism acţionat de un motor pas-cu-pas, prevăzut cu o pereche de roţi dinţate alcătuind un reductor care creşte precizia şi forţa de antrenare a filamentului.

Filamentul este antrenat de un ax zimţat, fiind presat pe acesta de un rulment împins cu un arc elicoidal.

extrudor Huxy

Extrudorul este un componentă complexă care are rolul de a topi materialul din care este realizat filamentul, la o temperatură controlată.

Filamentul topit este apoi împins printr-un orificiu cu diametru foarte mic (0,5 mm) de filamentul aflat în stare solidă, care joacă rolul unui piston.

Complexitatea extrudorului nu este dată neapărat de construcţia mecanică, ci de exactitatea cu care trebuie proiectate şi realizate componentele pentru a asigura condiţiile termice şi mecanice pentru realizarea unei extruziuni corecte.

electronice electrice cablare Huxy

Imprimanta este comandată prin intermediul unui dispozitiv de control cu microprocesor (Atmel), care primeşte instrucţiunile (G-code) de realizare ale obiectului/obiectelor şi le transpune în semnale electrice pentru punerea în mişcare a motoarelor sau ventilatorului, precum şi pentru încălzirea extrudorului sau a mesei de imprimare.

De asemenea, dispozitivul de control primeşte informaţii despre starea imprimantei de la o serie de senzori, cum ar fi, faptul că axele se află la capăt de cursă (în origine, pentru X, Y şi Z) sau temperatura extrudorului şi a mesei de imprimare.

Partea electronică este încasetată, carcasa fiind prevăzută cu o priză pentru alimentarea cu curent continuu (19 V / 6,3 A) şi întrerupătoare pentru pornirea/oprirea imprimantei şi ventilatorului.

De la carcasa dispozitivului de control pornesc două mănunchiuri de fire, care ajung la toate elementele de acţionare şi la senzori.

Mănunchiul inferior este conectat la ventilator, motorul şi senzorul de cap de cursă al axei Y, masa de imprimare şi senzorul de cap de cursă al axei Z.

Mănunchiul superior conectează toate celelalte componente electrice, adică: motoarele axelor X şi Z, senzorul de cap de cursă al axei X, extrudorul, alimentatorul cu filament (axa E).

Toate conexiunile se realizează prin conectori mamă-tată sau borne cu şuruburi.