Fie că:

 • ai deja modelul digital al obiectului care s-a stricat şi pe care dorești să-l înlocuieşti rapid și ieftin printr-unul nou realizat prin imprimare 3D sau
 • ai vrea să te consulți în privința modului în care ar putea fi realizat obiectul care s-a stricat sau
 • pur și simplu ai obiectul care s-a stricat şi nu ştii cum să faci să-l repari,

dacă vrei să încerci să repari ceva stricat utilizând imprimarea 3D, ia legătura cu noi și hai să rezolvăm problema împreună!

Ai la dispoziție următoarele opțiuni:

 1. Dacă modelul tău este gata, comandă direct la punctul nostru de prezență virtual de pe 3D Hubs.
 2. Comandă acum!

 3. Trimite-ne un mesaj prin email.
  Prin apăsarea butonului de mai jos se va deschide automat clientul implicit de email.
 4. Contactează-ne în oricare alt mod descris în pagina de contact.

Reparaţii şi îmbunătăţiri la Proxxon Micromot

Deşi ne-am concentrat mai mult pe proiectarea de lucruri noi, ne-am întâlnit evident cu situaţii în care a fost nevoie să înlocuim o piesă stricată la un aparat sau dispozitiv.

Ar trebui spus de la început că înlocuirea unei piese care s-a rupt sau s-a deteriorat, cu una nouă pe care vrem să o realizăm singuri, nu e deloc un lucru simplu. De aceea, acest lucru se merită doar dacă:

 • obiectul este parte componentă a unui ansamblu mai complex şi de valoare relativ mare, materială sau sentimentală şi/sau
 • procurarea unei părţi de schimb este imposibilă sau foarte costisitoare şi/sau
 • vrei să îţi dovedeşti că se poate :)
De asemenea, există anumite limitări, legate de caracteristicile tehnologiilor şi materialelor utilizate, cum ar fi rezistenţa mecanică sau la temperatură.

Noi folosim în prezent modelarea 3D, de regulă pentru a proiecta o replică virtuală a obiectului care trebuie reparat şi imprimarea 3D pentru realizarea replicii acestuia, ceea ce permite abordarea multor reparaţii cu iz "tehnic". În viitorul apropiat vom utiliza şi scanarea 3D, mai ales pentru obiectele cu caracter mai "artistic".

Proiectare 3D

Folosim o multitudine de aplicații pentru proiectarea 3D, unele open source, altele care au fost cândva open source, fiind susținători ai acestei modalități de stimulare a creativității și dezvoltării. Iată câteva dintre ele:

Importăm modele și din formatul altor aplicații, străduindu-ne să facem faţă oricărei solicitări.

Modelare 3D în OpenSCAD

Proiectare 3D în 123D Design

Imprimare 3D

În prezent folosim 4 imprimante Huxy, imprimante din clasa mică, a căror performanță a fost îndelung testată. Iată cîteva caracteristici tehnice pe care te poți baza:

Suprafața de imprimare 130 x 130 mm
Înălțime maximă model 100 mm
Grosime extruziune 0,4/0,5 mm
Grosime strat 0,1-0,35 mm
Viteză de imprimare 10-100 mm/s
Diametru filament 1,75 mm
Material filament ABS, PLA

Huxy-2

Huxy-5

Iată câteva exemple de reparaţii pe care le-am făcut utilizând tehnologiile 3D.

O umbrelă?! A-nnebunit lupul!

Nicidecum! Spuneam că atunci când obiectul stricat are valoare sentimentală, costul real al unei reparaţii e mai puţin important. Şi dacă posesorul sentimentelor este soţia, atunci chiar că nu mai contează nimic.

Suferind după urma numeroaselor căderi în cap, pardon - in coadă, mânerul unei umbrele foarte apreciate nu a mai rezistat multiplelor lipituri cu superglue. Se impuneau măsuri categorice.

La numai câteva zile de când prindea viaţă, încă neacomodată bine cu paşi necesari pentru o extruziune frumoasă, Huxy 1 şi-a făcut datoria, contribuind la prima reparaţie a unui obiect de prin casă cu ajutorul imprimării 3D.

Probabil că proiectarea a durat ceva timp (poate chiar o oră, "reparatorul-şef" fiind şi el la primii paşi în modelarea 3D), iar imprimarea trebuie să fi durat cam 50 de minute (după cum rezultă din fişierul Gcode).

Model mâner umbrelă

Umbrelă cu mâner reparat

Culisă stand vertical Proxxon

Ei, asta da! Atunci când ai un dispozitiv mecanic pe care ai dat cam 250 de lei şi îţi dovedeşti forţe nebănuite rupând o piesă critică din aluminiu turnat tocmai când ai mai multă nevoie să foloseşti dispozitivul ăla la ceva, chiar că nu ai prea multe opţiuni.

Este vorba de un stand vertical pentru o maşină de găurit de mână din gama Proxxon Micromot. Experimentam de zor utilizarea uneltei pentru a realiza vârfurile de extruder pentru imprimantele 3D, când... trosc! La o strângere forţată a şurubului de blocare a culisei, aceasta din urmă a cedat. Niciun superglue nu o putea salva :(

Aşa că, încă o dată, în circa două ore, reparaţia a fost efectuată şi ne-am putut continua treaba.

În plus, am mai adăugat şi două flanşe de ghidaj, prin care alunecarea pe coloana verticală a devenit mult mai lină şi fără joc.

Model mâner umbrelă

Umbrelă cu mâner reparat