Prima aplicaţie pe care ne-am imaginat-o pentru imprimarea 3D a fost realizarea de figurine ale persoanelor reale, ca urmaş tridimensional al fotografiei obişnuite.

Dacă partea de realizare propriu-zisă a figurinei era uşor de rezolvat, punând la treabă imprimantele 3D, modul de captare a imaginii tridimensionale a pesonajului prin scanare, părea un orizont mai îndepărtat. Aparatele pentru scanare 3D erau destul de scumpe, iar instalaţiile pentru scanarea completă a unei persoane erau destul de complexe.

După încercări interesante, dar destul de ineficiente de a genera modelul persoanei prin alte mijloace, cum ar fi modelarea 3D, am hotărât să realizăm o instalaţie de scanare 3D în atelierul propriu. Aşa s-a născut proiectul Scanoman, al cărui nume sugera obiectivul nostru: acela de a scana un om.

Am decis că, în final, Scanoman va fi open source, pentru a ne aduce şi noi contribuţia la revoluţia digitală. Scanoman e gata, cel puţin în versiunea lui iniţială, aşa că facem exact ce am gândit: să publicăm informaţiile necesare pentru ca oricine să se poată informa sau inspira în a construi un scaner similar sau, de ce nu, îmbunătăţit.

 

Câteva caracteristici...

Scanoman asamblat parţial
Scanare full-body
Scanoman este capabil să scaneze o persoană în întregime în mai puţin de 2 minute.
Scanare 3D selfie
Scanoman generează în numai 20 de secunde un model bust al unei persoane, gata de a fi imprimat 3D.
Portabilitate
Scanoman este un aparat portabil, care poate fi instalat în mai puţin de 15 minute şi demontat chiar mai repede.
Compact
Scanoman necesită un spaţiu foarte redus pentru a fi instalat, mai puţin de 2 mp, iar împachetat pentru transport este ca un mic geamantan.
Uşor de utilizat
Scanoman utilizează aplicaţii software simple şi eficiente, care fac scanarea o adevărată joacă.

 

Mai multe, în curând...

 

Dar până atunci puteţi să aflaţi destul de multe din pagina de prezentare pentru participarea la concursul de idei organizat de Profactor, cei care dezvoltă minunata aplicaţie pentru scanare 3D, ReconstructMe. Textul este în limba engleză.

Scanoman asamblat parţial