Proiectul Huxy

Realizarea primelor imprimante 3D prin replicare

Imprimantă Huxy

Odată cu începutul mileniului al treilea s-a format mişcarea RepRap. Iniţiatorul acestei mişcării, profesorul Adrian Bowyer de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, a avut viziunea dezvoltării echipamentelor de imprimare 3D prin replicare şi evoluţie, asemănător cu evoluţia speciilor, într-un ecosistem deschis celor dornici de a participa la declanşarea celei de-a treia revoluţii industriale. O imprimantă 3D RepRap era concepută astfel încât un număr mare de componente din alcătuirea ei să poată fi realizate de o altă imprimantă 3D, prin replicarea modelelor tridimensionale ale acestora. Evoluţia era asigurată prin adăugarea unor dispozitive auxiliare sau crearea unor modele derivate, de către cei pasionaţi. Pornind cu o imprimantă model Huxley realizată dintr-un kit achiziţionat chiar de la firma ReprapPro a lui Adrian Bowyer, am purces la replicarea şi îmbunătăţirea acesteia cu mijloace şi materiale accesibile cu uşurinţă în România. Şi pentru că toate trebuiau să poarte un nume, iar pronunţia numelui original al modelului părea cam dificilă, acest proiect a primit un nume de alint: Huxy.

Totul despre Huxy!

Proiectul Scanoman

Realizarea unui scaner 3D pentru persoane

Prototip Scanoman

Producţia digitală presupune realizarea prin diferite tehnologii a unor obiecte pornind de la o reprezentare digitală a modelului virtual al acestora. În multe situaţii, reprezentarea digitală este generată prin modelare 3D, modelul obiectului fiind definit în întregime, pornind de la ideea conceptuală. Sunt însă situaţii în care se doreşte replicarea unui obiect existent, pentru care însă nu există un model virtual. Pentru obţinerea acestuia se foloseşte o tehnologie oarecum similară fotografierii obişnuite, extinsă în spaţiul tridimensional, denumită scanare 3D. Această tehnologie are aplicaţii diverse şi fascinante, în arheologie, muzeografie, medicină şi multe, multe altele. Ceea ce ni s-a părut deosebit de interesant de experimentat a fost posibilitatea de a scana persoane şi a realiza replici în miniatură ale acestora, adică figurine. Sunt tehnici diverse care pot fi utilizate în acest scop, dar ne-a interesat să le aplicăm pe cele mai accesibile, astfel încât echipamentul de scanare să fie cât mai simplu de construit cu mijloace şi materiale uşor de procurat. Aşa s-a născut proiectul Scanoman.

Totul despre Scanoman!

Proiectul Minitehnicus

Proiectarea şi realizarea integrală a unei imprimante 3D

Prototip Minitehnicus

Odată intrat în lumea magnifică a imprimării 3D şi a mişcării RepRap, cu greu poţi rezista tentaţiei de a contribui cu ceva inedit la evoluţia imprimantelor 3D. Şi dacă la început te mulţumeşti mai uşor, aducând mici modificări şi îmbunătăţiri imprimantei tale, în scurt timp eşti atras irezistibil de ideea proiectării şi realizării unei imprimante 3D de concepţie proprie. Am păţit-o şi noi. Deşi s-au dovedit destul de performante şi fiabile, imprimantele 3D din seria Huxy aveau unele limitări a căror depăşire ne-a stârnit imaginaţia şi ambiţia. Doream o imprimantă 3D mai rapidă, mai mare, mai precisă, dar în acelaşi timp, mai simplă şi mai arătoasă. Şi l-am numit Minitehnicus!

Totul despre Minitehnicus!

Biblioteca tehnică

O colecţie de informaţii despre tehnologiile 3D

Bibliotecă tehnică

Cam tot ce s-a scris şi publicat despre tehnologiile 3D este evident în limba engleză. Deşi cunoaşterea acestei limbi este o astăzi o necesitate incontestabilă, cu deosebire în lumea tehnică, răspândirea pe scară largă a informaţiilor este îngreunată de disponibilitatea extrem de limitată a acestora în limbile native a celei mai mari părţi a populaţiei globului. Nici noi nu suntem o excepţie, cu atât mai mult cu cât penetrarea acestor tehnologii în industria de la noi este destul de limitată. Noi ne-am propus să contribuim la îmbogăţirea cunoştinţelor celor dornici de a afla mai multe, prin elaborarea unor materiale proprii despre subiecte interesante din universul tehnologiilor 3D şi reunirea acestora într-o bibliotecă tehnică.

Se deschide în curând!